Jumlah mendaftar untuk vaksinasi COVID-19 di P.Pinang masih rendah - KM - Southern Crescent Malaysia

10/03/2021by Admin SC0

Jumlah mendaftar untuk vaksinasi COVID-19 di P.Pinang masih rendah – KM

GEORGE TOWN, 8 Mac — Jumlah individu yang mendaftar untuk mendapatkan vaksinasi COVID-19 melalui aplikasi MySejahtera di Pulau Pinang masih di bawah kadar 10 peratus sejak pendaftaran melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dibuka bulan lepas.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata setakat 4 Mac, hanya 113,672 individu mendaftar untuk menerima vaksin itu daripada 1.3 juta penduduk Pulau Pinang.

“Oleh yang demikian, saya ingin menyeru kepada semua rakyat Pulau Pinang untuk segera mendaftar sebagai penerima vaksin, jangan menunggu bermulanya Fasa 2 dan Fasa 3 baru mula daftar,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurut Chow secara umum, vaksin Fasa 1 diberikan kepada petugas barisan hadapan iaitu seramai 5,172 orang telah menerima suntikan vaksin di negeri ini sehingga 7 Mac lepas.

Bagaimanapun Chow menjangka jumlah pendaftaran penerima vaksin di negeri itu akan meningkat menjelang Mei dan Jun selepas bermulanya Fasa 2 dan Fasa 3 PICK.

Beliau turut menyarankan kerajaan Persekutuan agar memberikan tarikh suntikan vaksin COVID-19 lebih awal kepada mereka yang telah mendaftar, bertujuan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap program berkenaan.

“Langkah ini dapat menggalakkan rakyat untuk segera mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 lebih awal,” katanya.

Sementara itu, Chow yang telah menerima vaksin pada 28 Feb lepas berkata beliau tidak mengalami sebarang gejala selain sedikit kesakitan di bahagian suntikan pada 36 jam pertama selepas disuntik.

“Saya tidak merasa apa-apa kesan sampingan selepas menerima suntikan selain rasa sakit sedikit di bahagian yang disuntik dan saya percaya ini adalah proses yang lazim dirasai oleh semua penerima suntikan (vaksin COVID-19) yang lain,โ€ katanya.

— BERNAMA

Admin SC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find UsHeadquarters
Southern Crescent Sdn Bhd (1173996-H)
Extra Social NewsNews
Get in touchOur Social links
Visit and view latest information on our social media.
https://www.southerncrescent.com.my/wp-content/uploads/2021/09/00wasap-button.png
Find UsHeadquarters
Southern Crescent Sdn Bhd (1173996-H)
Get in touchOur Social links
Visit and view latest information on our social media.

Copyright 2022 Southern Crescent Sdn Bhd [1173996-H]- All Rights Reserved.

Copyright 2022 Southern Crescent Sdn Bhd [1173996-H] – All Rights Reserved.

X